Kandidáti do Evropského parlamentu
Volební program

Nejnovější články

Komunistická strana Čech a Moravy nesouhlasí s rozhodnutím zastupitels...

Číst dále..

Čím dál více mladých lidí začíná chápat, že dnešní systém plodí nespra...

Číst dále..

Zpráva o tom, že státní zástupce Šaroch zastavil stíhání osob v kauze ...

Číst dále..

logo KSCM na vyskuKomunistická strana Čech a Moravy nesouhlasí s rozhodnutím zastupitelstva městské části Praha 6 ze dne 12. září letošního roku o přemístění sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář za TOP 09 a část zastupitelů zaktivizovala kolem umístění sochy maršála Koněva na náměstí Interbrigády silnou protiruskou a protikomunistickou kampaň. Tento jejich krok zapadá i do jiných stupňujících se akcí namířených proti objektivnímu pohledu na naši historii a zejména druhou světovou válku, osvobození Československa a hlavního města Prahy.
Čím dál více mladých lidí začíná chápat, že dnešní systém plodí nespravedlnosti. Jednou takovou nespravedlností je nedostatek, přímo nedostupnost levnějšího bydlení. Mladí lidé se proto čím dál více uchylují k tomu, že u rodičů zůstávají i hluboko přes třetí dekádu svého života, protože si prostě bydlení nemohou dovolit. V této souvislosti je nutné poznamenat, že většina mladých lidí, kteří vidí problém v současném modelu kapitalismu, však volí ty politické strany, které ještě více roztáčí kola kapitalismu směrem k větším nerovnostem. Jedná se o zajímavý paradox, ale ve finále zjistíme, že i když mladí lidé na současný systém nadávají, tak jej ve finále pomáhají legitimizovat, protože jim přináší soukromé statky, které si může každý člověk dovolit. Samozřejmě za úplatu.
Zpráva o tom, že státní zástupce Šaroch zastavil stíhání osob v kauze Babiš a Čapí hnízdo, vyvolala očekávatelnou reakci. Vztek tentýž den zachvátil Českou televizi a neskrývané zklamání proběhlo mezi lídry pravicových parlamentních stran. Jen naděje, že nadřízení státního zástupce změní jeho rozhodnutí, nalévá do jejich dušiček jistý stupeň optimismu.

Jde však o něco jiného. Nemohu si pomoci, ale podle mne kampaň, která začala okamžitě, tedy protibabišovská kampaň, zpochybňování rozhodnutí Šarocha, ač nikdo neví, jaké zdůvodnění bude následovat, a s tím spojený soustředěný útok na psychiku těch, kteří budou dále rozhodovat, má jediný cíl: zastrašit.
filip2Dne 1. září 1939 začala válka, která měla přes 60 milionů obětí! Vyvarujme se všech agresí a vzájemného napadání, mír je to nejcennější, co máme. Historie se nesmí opakovat, lidský život nelze nahradit ani zaplatit žádnými penězi či sliby zisků.

Vojtěch Filip
předseda ÚV KSČM a 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
senfeldPřečetl jsem si rozhovor s profesorem exprezidentem Václavem Klausem, v němž říká, že žádná »klimatická nouze« není. I to, jak kritizuje šéfku EU paní von Leyenovou, která pustila do světa slova o tom, že chce, aby do roku 2050 byla Evropa »klimaticky neutrální«. To druhé bych odsouhlasil, protože slova o jakési »klimatické neutrálnosti« jsou opravdu nesmysl. Možná, že chtěla navázat na mladou švédskou školačku Grétu a také se postavit do řad bojovníků za lepší klima, i když dosud se její Německo bojem za »čisté ovzduší« chlubit nemůže. Sice odstavuje uhelné a jaderné elektrárny, ale v krajině, kde to zavání nesmyslem, postavilo své větrníky.